ЛИЦЕ И НАЛИЧИЈЕ ЗАХTЕВА ГРАЂАНА
29.07.2014


Увођењем и применом Политике квалитета у Градској општини Палилула успешно се ради на остварењу потпуне задовољности корисника услуга - грађана. По речима председника Бобана Џунића, рад Управе општине Палилула пружа услуге грађанима у складу са високим стандардима рада. Са постојећим ресурсима општинске Управе, средином прошле године отворена је ''Канцеларије за брзе одговоре''. Обезбеђена је савремена размена информација која се врши на тај начин што заинтересовани грађани подносе захтеве на шалтеру Услужног центра-Управе Градске општине Палиула, али и путем електронске поште и телефона. Поднети захтеви грађана обрађују се у року од 48 сати а подносиоци захтева добијају повратну информацију у року од три дана. Овим решењем избегнута је досадашња пракса одлагања решавања комуналних проблема, каже председник Џунић, пребацивањем надлежности са једне службе, предузећа, организације на другу и ћутање администрације.

Нажалост, међу грађанима има и оних појединаца који често без основа оптужују општинску администрацију. Недавно је грађанка М.Р. из Врбаске улице, затражила решавање проблема „одвода атмосферских и отпадних вода“. Управа општине Палилуа о датом проблему по хитном поступку обавестила је ЈП Дирекцију за изградњу Града Ниша и затражила да се овај проблем сагледа и предузму одговарајуће мере. О поступку који је спроведен грађанка М.Р. из Врбаске улице је обавештена поштом, коју, нажалост, није желела да преузме. Али је зато, у остваривању својих права, веома бурно реаговала без основа оптужујући за неажурност општинску администрацију - каже Михајло Лазаревић, координатор групе за комуналне послове Управе општине Палилула.

Редовно пратимо остваривање Програма развоја града Ниша за текућу годину, међутим у појединим насељима општине Палилуле, која има преко 80.000 становника, грађани испољавају незадовољство динамиком и квалитетом радова планираних инвестиција, посебно у комуналној инфраструктрури, истиче председник Џунић. Очекивања наших грађана су велика а надлежности градских општина у Нишу веома сужене. Јавности је познато да смо покренули иницијативу да се одређеним актом омогући преношење и других надлежности градским општинама. Затражили смо да се „градским општинама“ пренесе део овлашћења која има Град а не овлашћења која је Република пренела Граду. Овај проблем присутан је од 2004.године, када је у циљу децентрализације локалне власти Град Ниш подељен на пет градских општина. Сарадња са градом је у целини добра. Разумемо проблеме који су присутни пред градским руковоством, каже Бобан Џунић  али је важно да и градске општине у Нишу имају веће надлежности да би нашим грађанима били ближе и брже решавали проблеме на терену.

Сличну иницијативу о већим надлежностима општина упутиле су и остале градске општине. То чинимо, јер смо ми увек “под лупом” наших грађана и справом се очекује да радимо у интересу грађана. (Д.В, ЕКОполис)